Det har nu gått mer än 6 år sedan insatsstyrkan på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten stormade in i en lägenhet i centrala Norrköping. Ett flertal personer häktades. En i målet mycket omdiskuterad fråga har varit huruvida skatt ska betalas i en brottslig verksamhet. Hovrätten i Jönköping kom fram till att både inkomstskatt och mervärdesskatt skulle ha betalats och dömde flera personer till fängelse.
De misstänkta överklagade skatteverkets beslut och både förvaltningsdomstolen och kammarrätten kom fram till att man i verksamheten inte alls skulle betala mervärdesskatt. Domstolarna var oense gällande inkomstskatt.
Detta innebär att flera personer nu avtjänat fängelsestraff redan innan det står klart huruvida någon skatt faktiskt skulle ha betalats. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att de kommer att ta upp frågan och utreda om skatt ska betalas eller inte. Detta är ett stort och viktigt steg för utredningen.
Såhär skriver Högsta förvaltningsdomstolen på sin hemsida
Den fråga i målen som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd är om brottslig verksamhet, som innefattat att mot betalning hjälpa personer att fuska vid högskoleprovet, ska inkomst- och mervärdesbeskattas.
Uppdatering 2024-09-21
Leif GW Persson uttryckte sig i SVTs program Veckan med Camilla och Leif GW om vikten att hålla isär organiserad brottslighet och ekonomisk brottslighet. I klippet förklarar han att en organiserad brottslighet bygger på en verksamhet som i grunden är olaglig – medans ekonomisk brottslighet bygger på en verksamhet som i sig är laglig.
I fallet om fusk på högskoleprovet har verksamheten bedömts som olaglig.
Klippet ovan var en allmänt hållen diskussion om ekonomisk brottslighet.
Jag som skriver om högskoleprovsmålet heter Oscar Gustafsson, jag är journalist, etisk hackare och ansvarig utgivare. Jag dömdes i aktuellt mål – mot mitt nekande.