Ekobrottsmyndigheten kan läggas ned

Enligt uppgifter från dagens industri vill regeringens utredare Stefan Strömberg lägga ned Ekobrottsmyndigheten. Skälet ska enligt uppgift vara att spara pengar – det ska i så fall ske genom att myndighetens uppdrag flyttas tillbaka till Polisen. Det har föreslagits att åklagare från Ekobrottsmyndigheten ska anställas hos Åklagarmyndigheten.
Fackförbundet Saco befarar att personalen på Ekobrottsmyndigheten kan komma att fly istället för att anställas hos Polisen. Enligt ekorevisor Henrik Lundin har Ekobrottsmyndigheten redan svårt att behålla kvalificerad personal så som ekobrottsutredare, revisorer och analytiker.

Journalister utan gränser kan konstatera att den kvalificerade personal som Henrik Lundin pratar om lyst med sin frånvaro hos Ekobrottsmyndigheten – i vart fall i målet om fusk på högskoleprovet. Om anställd personal inte ens besvärar sig att öppna en pärm för att leta efter kvitton så arbetar man sannolikt på fel arbetsplats. Syftet med Ekobrottsmyndigheten var att skapa en myndighet med särskild kompetens inom just ekobrott, men det bygger ju på att den kompetensen finns att tillgå. I motsats till Polisen där man aktivt letar och tar fram bevis tycks Ekobrottsmyndighetens verksamhet snarare gått ut på att undanröja och dölja bevis – i syfte att kunna döma människor för ekonomiska brott även om något ekonomiskt brott faktiskt inte begåtts. Ekobrottsmyndigheten uppfattas av många som rättsväsendets mörka verksamhet. Myndighetens uppdrag har vid flera tillfällen glidit ifrån det ursprungliga syftet och istället för att utreda ekonomisk brottslighet har myndigheten utrett organiserad brottslighet – och således utrett ärenden som redan ligger på polisens bord.


Om förslaget går hela vägen fram innebär detta att ett eventuellt resningsärende i målet om fusk på högskoleprovet kan komma att tas över av polisen. Något som flera av de åtalade ser som positivt.

Oscar Gustafsson – Journalister utan gränser