Samhällets kostnader på grund av illegala dataintrång har ökat – men det finns dataintrång som varken är illegala eller kostsamma. SVT har i sitt program Uppdrag granskning avslöjat hur hackare bereder sig tillgång till kriminellas datorer – samma tillvägagångsätt som användes för att stoppa fusket på högskoleprovet.
I ett av dataintrången gentemot huvudpersonerna bakom fusket återfanns stora mängder bevismaterial relaterat till fusk på högskoleprovet. I materialet fanns också semesterbilder från olika tropiska öar, videoklipp där de misstänkta använder illegala skjutvapen, en stor mängd bevis som bland annat visar hur man via paypal använt sig av olika målvakter för att dölja sin kriminalitet. Journalister utan gränser uppmärksammade särskilt att några av målvakterna var i åldrarna 70-80 år – samma åldersspann som de drabbade i SVTs avslöjande.
I avslöjandet framgår hur hackaren avbryter ett telefonsamtal mellan bedragare och en äldre dam. På samma sätt avbröt hackare telefonsamtal mellan olika fusknätverk – som bland annat resulterade i att flertalet fuskare fastnade i UHRs fälla.
Åklagaren har inte visat något som helst intresse i att samarbeta med oss. De kriminella gäng som organiserar denna typ av brott har därför kunnat fortsätta verka – helt ostört. Under huvudförhandlingen påstod åklagaren att det var de misstänkta som inte ville samarbeta, men vi har en helt annan uppfattning.
I domen om fusket på högskoleprovet framgår olika kriterier för att man ska kunna dömas för att ha hjälpt någon att fuska – bland annat framgår att den misstänkte ska ha haft uppsåt att främja fusk på samtliga delprov. Men är det verkligen ställt bortom allt rimligt tvivel att fusket inte hade avbrutits av någon av de misstänkta?
Jag som skriver om högskoleprovsmålet heter Oscar Gustafsson, jag är journalist, etisk hackare och ansvarig utgivare. Jag dömdes i aktuellt mål – mot mitt nekande.